Ändrade avskrivningsregler
[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Bokföringsnämndens (BFNs) klargörande om ändrade avskrivningsregler för bostadsrättsföreningar
Den 28 april kom ett klargörande från BFN där man konstaterar att progressiv avskrivning av byggnader inte är en lämplig avskrivningsmetod utan att de i stället ska skrivas av linjärt. Här nedan reder vi ut begreppen och vad klargörandet får för konsekvenser i de bostadsrättsföreningar som Järngrinden ursprungligen har bildat.
1. Progressiv respektive linjär
I de allra flesta bostadsrättsföreningar som bildats under de senaste femton åren har man valt progressiv avskrivning av byggnaden. Det innebär att avskrivningarna är lägre inledningsvis för att sedan öka ju äldre fastigheten blir. En linjär avskrivning betyder att byggnaden skrivs av med lika stora belopp under varje år under avskrivningsperioden. Vid båda metoderna är det totala avskrivningsbeloppet lika stort vid periodens slut, men det fördelar sig olika över åren.
2. Underskott i bokföringen men årsavgifterna behöver inte höjas
För en nyare bostadsrättsförening innebär en förändring från progressiv till linjär avskrivning att avskrivningsbeloppet ökar och att föreningen kommer att redovisa ett underskott i bokföringen.
Detta innebär inte att föreningen ska höja årsavgifterna för att täcka detta underskott. Årsavgiften ska betala de löpande kostnaderna för husets drift, räntor, amorteringar, skatter och avsättning till underhållsfond enligt en självkostnadsprincip. Ett redovisat minusresultat, som enbart är ett resultat av avskrivningsmetoden, är därför helt normalt.
3. Ingen påverkan på föreningens likviditet
Avskrivningar är en bokföringsmässig åtgärd som inte är kopplad till föreningens kassaflöde. Avskrivningsbeloppet ska inte betalas till någon, utan är enbart en minskning av den tillgång som finns i balansräkningen i form av husets värde.
I en framtid när större underhållsåtgärder blir nödvändiga kommer föreningen dels att ha amorterat ner delar av lånet och dels byggt upp en underhållsfond. Detta skapar utrymme för den finansiering som krävs.
4. Föreningen blir inte mindre solid
För en oinsatt läsare av föreningens årsredovisning kan ett minusresultat ge intrycket av att föreningen inte har en stabil ekonomi. I årsredovisningen är det därför viktigt att ange en tydlig förklaring till ett redovisat underskott. Järngrinden kan hjälpa till med en lämplig formulering.
Mer information finns på BFNs webbplats, www.bfn.se.
Även FAR, branschorganisationen för revisorer och redovisningskonsulter, har publicerat förtydligande information, se far.se[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]
Fler nyheter
JÄRNGRINDEN OCH EKEBECK UPPFÖR NY LOGISTIKANLÄGGNING I VARBERG
Järngrinden och Ekebeck uppför en ny logistikanläggning i Varberg om 30 265 kvm. Hyresavtal har tecknats med Apotea. Det nya lagret som omfattar 30 265 kvadratmeter kommer att fungera som ett centralnav för Apotea, Sveriges största online-apotek, och förväntas stärka deras logistikinfrastruktur avsevärt i regionen. Anläggningen uppförs på fastigheten Ärilen 1 i Holmagärde, Varbergs kommun. Placeringen […]
JÄRNGRINDENS ÅRSREDOVISNING 2022
Nu finns populärversionen av vår årsredovisning för 2022 att läsa.Du kan läsa den i Flipbook eller ladda ner som pdf. Önskar du istället ett fysiskt exemplar? Skicka ditt namn och adress till info@jarngriden.se. Trevlig läsning!
JÄRNGRINDEN UPPLÅTER UTBILDNINGSYTOR ÅT KUNSKAPSCOMPANIET
Kunskapscompaniet har fått i uppdrag av Borås Stad att, inom ramen för Komvux, genomföra yrkesutbildningar inom Bygg och anläggning samt Fordon och transport och kommer från januari 2023 att vara verksamma i Järngrindens fastighet på Varbergsvägen 34 på Göta i Borås. Fastigheten på Varbergsgatan 34 har tidigare nyttjats av gymnasieverksamhet och bilverkstad, vilket gör detta […]