Nyhet,

Jättelöv utsmyckar nytt kvarter

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]En ny fasaddekor kommer att märkas inom kort då Kvarteret Asplyckan vid Kungsleden får en konstnärlig utsmyckning i kolossalformat. Det är Järngrinden och Mjöbäcks som i partnerskap projektutvecklar kvarteret. Tre huskroppar kommer då att stå på en grundsockel med jättelöv som växer uppåt fasaderna.

–”Det här är något helt nytt för Borås, det vi kallar fasadskulpturer”, säger Järngrindens projektledare Mats Segerdahl. Det var när vår utvecklingschef Markus Furby initierade tanken på någon form av ny fasadbeklädnad som vi kom att diskutera med vår konstnärliga ledare att utarbeta idéer kring sockel och fasader. Både vi och vår samarbetspartner Mjöbäcks kom att gilla idén med gigantiskt stora löv, säger Mats Segerdahl vidare.

Tillsammans med Finja utanför Vara, har man arbetat fram idéerna och de har provgjutit betongmoduler i olika omgångar för Asplyckan.

– Vår tillverkningsprocess ställer stora krav på exakthet och precision och blivit något av vår affärshemlighet. Väggelementen består av olika skikt som är såväl isolerande som med kanaler för olika installationer, säger Peo Alnemar och Emil Larsson, båda ansvariga på Finja.

–”Sedan några år tillbaka har Finja experimenterat med grafisk- och fotobaserad dekor som gjuts in i betongen på ett tekniskt avancerat och effektfullt sätt. Men egentligen kan det gjutas in vad som helst i betongen, det är bara fantasin som är begränsningen”, säger Lars Gustaf Andersson, konstnär och som också är Järngrindens konstnärligt ansvarige i samarbete med Pernilla Kindell, arkitekt på QPG Arkitekter i Göteborg.

På kvarteret Asplyckan täcker de stora löven hela sockeln som är över fyra meter höga och löven växer upp på husfasaderna och glasskärmarna likt skuggbilder. Tanken är också att löv kan följas upp i trapphusen och kanske med någon textil som ljudabsorbent. Inspirationen till löven kommer från ett textilt mönster som textildesignern Maria Åström gjorde till Lars Gustaf Anderssons textilkoncern i slutet av 90 talet. Maria Åström är en välkänd formgivare som med förkärlek formger just blommor och blad.

– Det här är en intressant utveckling att man, som i det här projektet inkluderar konstnärlig utsmyckning i byggnadens totalkostnader, säger Lars Gustaf Andersson. Både Järngrinden och Mjöbäcks ser detta som banbrytande. Det här är ju något man diskuterat i åratal inom kommuner, att byggnader i kommunal regi skall ha någon form av konstnärlig utsmyckning enligt enprocent regeln. Att en procent av de totala byggkostnaderna skall hänföras till någon form av konstnärlig gestaltning. Därför är det extra intressant att privata aktörer som Järngrinden och Mjöbäcks tar initiativ till förskönande av byggnader och miljö, säger Lars Gustaf Andersson.

För mer information:

Markus Furby, projektutvecklare Järngrinden AB. Tel. 033-722 57 11, 0707-647 453

Mats Segerdahl, projektansvarig Järngrinden AB. tel. 033-722 57 06, 0706-592 353

Betongmodulerna sätts nu på plats och för mer information, kontakta Mats Segerdahl.

Ladda ner pressinfo som PDF[/vc_column_text][vc_single_image image=”6435″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”640×412″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Se fler