Nyhet,

Pallas Roof Trädgård – Årets Uterum 2020

Ovanpå Pallas Galleria har Järngrinden och Cernera projekterat och byggt Brf Pallas Roof med den 1000 m2 takträdgården som nyss prisats till Årets Uterum 2020 av Swedish Design Awards by Rum.

Projektet färdigställdes för ca 3 år sedan och har varit ett såväl spännande som lyckat projekt. Bostadsrättsföreningen består av 40 lägenheter och trädgården är en yta de delar på.
Här finns en hög designmedvetenhet och en välplanerad grön oas, uppdelad i flera rumsligheter som gör att de som bor i lägenheterna kan samsas och njuta av trädgårdslivet samtidigt. Rostiga plåtytor, trätrall, tegel och träflis samsas fint med råa betongytor, galvade räcken och glasade ytor.
I de olika planteringarna ses bland annat amerikanska blåbär, prydnadsgräs, daggkåpa, äppelträd, slånaronia, örtkryddor, vinbär, höstanemon, hortensia, rödbladig smällspirea som skapar en fin karaktär till trädgården.
Tanken med trädgården är att man ska kunna sola, fika, grilla, plocka smultron, småprata med goda grannar eller helt enkelt gömma sig i den prukande grönskan en stund. Utemiljön är ytterst lättskött, med smarta planteringar och automatisk bevattning. En lyxträdgård, så till vida att ingen boende behöver lägga tid på trädgården – de kan bara njuta av den!

Pallas Roof Trädgård prisades till Årets Uterum 2020 av Swedish Design Awards by Rum med motiveringen: ”Innovativ takträdgård som byggts ovanpå den befintliga shoppinggallerian Pallas. Inspirationen till takträdgården är hämtad från typiska långsmala engelska trädgårdar: Flera skilda rum för olika aktiviteter, grillplats, solplats, växthus, eremitstuga och plats för stora fester. Dessutom smarta lösningar för bevattning och dränering. En grön oas för de boende mitt i Borås city.

Byggherrar: Järngrinden och Cernera
Landskapsarkitekt: Gunilla Gombrii
Projektledare: Mats Segerdahl

Foto: Anna Örnberg

Se fler